Ingredienten
Voor 20 tot 25 koekjes. Deze koekjes blijven in een trommel een week goed.
½ kop zonnebloempitten
½ kop rozijnen
½ kop pinda’s of gehakte amandelen
¼ kop sesamzaad
1/3 kop fijne havervlokken
2 eetlepels hazelnoten, gehakt
2 eetlepels zonnebloemolie
1/3 kop rijststroop of honing
1/3 kop amandelpasta
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng de droge ingrediënten in de mengkom: zonnebloempitten, rozijnen, pinda’s of amandelen, sesamzaad, havermout en gehakte hazelnoten. Roer in een pannetje de olie, rijststroop (of honing) en amandelpasta door elkaar. Zet het pannetje 2 minuten op een matig vuur, tot het mengsel stroperig wordt. Giet de hete stroop in de mengkom met droge ingrediënten en roer tot een deegachtig mengsel hebt. Maak je handen nat onder de kraan. Vorm van een klein beetje van het mengsel een balletje ter grootte van een walnoot en druk het balletje tussen je handpalmen een beetje plat tot een koekje. Leg het koekje op een bakplaat. Maak op deze manier koekjes van al het deeg. Leg de koekjes ongeveer 5 cm van elkaar op de plaat, want in de oven lopen ze wat uit. Bak de koekjes precies 15 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn klaar wanneer ze langs de rand een beetje bruin geworden zijn. Haal de bakplaat voorzichtig uit de oven en laat de koekjes een uur op de bakplaat afkoelen. Doe de afgekoelde koekjes in een luchtdicht afsluitbare trommel of plastic doos.