WITTE BONENSALADE MET COURGETTE EN PAPRIKA

Ingrediënten

2 koppen gekookte flageolets of witte bonen
2 kleine uien, in halve maantjes gesneden
1 rode paprika, in reepjes gesneden
2 kleine courgettes, in lucifers gesneden
Gedroogde oregano
Peper en zout
Citroensap & peterselie
1 eetlepel olijfolie

Bereiding

Sauteer de ui in 1 eetlepel olijfolie met een snufje zout en oregano, laat 5 minuten stoven,voeg dan de paprika toe en stoof 10 minuten mee, voeg de courgette reepjes toe op het einde en zet het vuur af, laat 10 minuten rusten.Kruid naar smaak met peper en zout. Meng de groenten met de bonen in een kom, doe er enkele eetlepels citroensap bij en eventueel shoyu en laat verder afkoelen. Werk af met peterselie en eet lauw of gekoeld

Wat is een flageolet? Waarom eten we ze? Flageolets zijn eigenlijk de zaden van de tuinboon. Ze worden vooral in Frankrijk geteeld. Je kan ze zowel vers gebruiken, als gedroogd. Flageolets worden vaak vervangen door witte bonen maar ze zijn lichtgroen van kleur, minder melig en fijner van smaak dan gewone witte bonen. Alle peulvruchten (gedroogde bonen) gebruiken we omdat ze rijk zijn aan eiwitten. De ideale vleesvervanger dus. Naast eiwitten bevatten ze per 100gr ongeveer nog 0,6 mg vitamine B1, 0,1 mg B2, 2 mg B3, 0,35 mg B6, 0,1 mg vitamine C en vezels.

Hoe moet je flageolets koken? Je kan ze best een hele nacht weken, daarna het weekwater weggieten. Om de verteerbaarheid van de bonen te verbeteren kook je ze lang, ongeveer een uur. Je kan ze het best samen met kombu of bonekruid koken.