Recept van de maand

ARAMÉ MET KNOFLOOK EN ZONNEBLOEMPITTEN

 

Ingrediënten (4 à 6 personen)

50 g aramé
water
1 teentje knoflook
50 g zonnebloempitten
2 el shoyu
2 el mirin (=rijstwijn)

Spoel en week de aramé kort (5 minuten) in een bodempje water.
Kook zacht in ongeveer 30 minuten, voeg extra water toe indien nodig.
Rooster de zonnebloempitten onder continu roeren in een droge pan.
Wrijf de knoflook fijn in de suribachi of een andere vijzel.
Maal vervolgens de zonnebloempitten fijn.
Voeg de gekookte aramé toe en meng.
Breng op smaak met shoyu en mirin. 

Bereiding

Spoel de gierst in een zeef onder stromend koud water. Sauteer de ui in een beetje sesamolie. Voeg de pompoen en de gierst toe. Voeg driemaal zoveel water toe en breng aan de kook op een middelhoog vuur. Zet het vuur laag en laat de pan 15 minuten op dit vuur staan, totdat al het vocht is opgenomen. Zet de gierstpuree dan op nog 30 minuten op het allerlaagste pitje, eventueel met een vlamverdeler. Roer of stamp alles goed door elkaar en serveer.

Gierst is een eerder neutraal smakend graan, zorg dat je voldoende zeezout toevoegt om het lekker te maken.
Tip: je kan deze gierstpuree ook met andere groenten maken zoals broccoli, bloemkool, pastinaak, knolselderij of aardappel.