PESTO

Ingrediënten

1/3 (25 g) peterselie, fijngehakt
1/3 (25 g) basilicum, fijngehakt
1/3 (30 g) gemalen amandelen
6 el olijfolie
1/2 kl umeboshi pasta*
1 teentje verse knoflook
4 el water

*Umeboshi pasta kun je vervangen door een beetje zeezout.

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een smalle beker of pot en mix met de staafmixer of maak de bereiding in de blender.
Pas aan naar consistentie en smaak.

Pesto is een dikke pasta van verschillende fijngestampte of gemalen ingrediënten. De meest bekende “pesto alla Genovese” bestaat uit verse basilicum, pecorino, knoflook, pijnboompitten en olijfolie. Er bestaan een oneindig aantal varianten. Aarzel niet om je eigen variant te creëren, met of zonder kaas, groenten als tuinkers, selder (wilde) kruiden, noten of zaden. We spreken van tapenade als er olijven bij de ingrediënten komen.
Bovenstaand recept van pesto is een light variant op basis van het klassieke recept. Er zit minder olie in, waardoor ze maar enkele dagen goed blijft. Serveer het als saus bij pasta samen met geblancheerde groenten, zoals wortelen, broccoli, koolrabi of als broodbeleg (bv. besmeer een vers gebakken broodje met pesto en beleg het met gebakken champignons en een schijfje tomaat).