HIZIKI

Ingrediënten

30 g hiziki
water
2 el (geroosterde) sesamolie
2 tenen knoflook, héél fijn gehakt
1 el gember, héél fijn gehakt
shoyu naar smaak
1 el mirin (=rijstwijn)

Bereiding

Spoel 1 à 2 maal, week de hiziki 15 à 20 minuten in koud water; kook de hiziki gaar in 30 à 60 minuten; hak heel fijn (de gekookte hiziki neemt 5 à 6 keer het volume van de gedroogde hiziki in).
Verwarm de (geroosterde) sesamolie in een pan.
Laat de knoflook en de gember even opbakken.
Voeg de fijngehakte hiziki toe, bak verder.
Breng op smaak met shoyu en eventueel een scheutje rijstwijn.
Presenteer op een toastje met een (gedraaid) schijfje citroen.

Tips:
Snijd de gember en de knoflook eerst in heel dunne schijfjes, daarna in heel dunne lucifers en uiteindelijk tot heel kleine blokjes.
Het is een zeer mineraalrijke zeewier soort, boordevol ijzer en calcium. Gekookt en op smaak gebracht met shoyu kan je hiziki een week lang goed houden in de koelkast.